•"Nu face nimic, da-i baiat bun" •Da-i cu spritul pin' la ziua! •Cea mai mare comuna fara camin cultural •In asteptarea indicatiilor de la judet
Prin scopul pentru care au fost infiintate, inca de la inceputul secolului si prin insasi denumirea lor, caminele culturale de la sate (si, sub o denumire sau alta, si din numeroase alte tari) au menirea de a contribui la luminarea populatiei rurale prin diverse manifestari: spectacole, conferinte pe diferite teme, activitati artistice si sportive, cercuri de cusaturi populare si nu numai.
In judetul nostru, imediat dupa 1989, unele dintre asezamintele culturale satesti au capatat o alta destinatie, precum baruri (cum s-a intimplat la Trifesti), magazii s.a.m.d. Incetul cu incetul, gratie eforturilor depuse de Inspectoratul Judetean pentru Cultura (in special de consilierul de specialitate prof. Valentin Talpalaru) si ale unor consilii locale, cele mai multe dintre aceste institutii au revenit la starea normala. In prezent, in cele 85 de comune ale judetului, sint 72 de camine culturale cu sedii proprii, conduse de referenti culturali (noua denumire a directorilor de camine culturale).
Din nefericire, deoarece sint slab salarizati - 400.000-500.000 de lei impozabili - numarul lor este fluctuant. Nu mai vorbim despre faptul ca cei mai multi au doar, in cel mai bun caz, studii liceale si nu vadesc chemare pentru activitatea culturala. "Pe linga toate acestea - ne declara Valentin Talpalaru - intimpinam mari necazuri din partea multor consilii locale si a primariilor. In destule locuri acestea nici nu vor sa auda de activitatea culturala; mai mult, pun piedici incercarii unora dintre referenti de a face ceva, descurajindu-i chiar.
Referentul cultural de la Sinesti, Vasile Cornea, de exemplu, nu a mai primit salariu de patru luni. Singura persoana din domeniul culturii sprij