•Aflat ieri seara in Aula "Mihai Eminescu" a Universitatii Al. I. Cuza, pentru ceremonia in cadrul careia i-a fost decernat titlul de doctor honoris causa al prestigioase institutii iesene, ministrul invatamintului, Andrei Marga, a raspuns intrebarilor presei si numerosilor studenti aflati in sala. Am spicuit cele mai interesante raspunsuri.
- Ce a asteptati de la rectificarea de buget?
- Este o nevoie de suplimentare a bugetului invatamintului. Bugetul nostru pe anul acesta a crescut 4,2 % din PIB, in comparatie cu anii trecuti: in 1997 bugetul invatamintului a fost de 3,84% din PIB, iar in 1998 de 4,1 % din PIB. Insa, problema este ca produsul intern brut este din ce in ce mai mic, deci si bugetul nostrub este mai mic. Din bugetul invatamintului pe anul acesta care e de 20.350 miliarde lei, 345 de miliarde trebuie date pentru palata datoriei externe. Este improbabil ca rectificarea de buget sa fie negativa, dar in acest caz va trebui sa gasim resurse de autofinantare. Ne-ar mai trebui cam 4000 de miliarde pentru a plati salariile pina la sfirsitul anului si pentru a continua investitiile incepute. Insa, nu trebuie sa ne preocupe numai partea materiala, ci si cea calitativa a invatamintului romanesc. O analiza arata ca fata de tarile din Uniunea Europeana, invatamintul romanesc se afla cu 65 de ani in urma, fata de Cheia care este cu 9 ani in urma, sau Polonia cu 35 de ani, E adevarat ca sintem penultimii pe lista, dupa noi urmind Rusia, cu 120 de ani. Insa, acest lucru ar trebui sa ne dea de gindit. Pentru ca reforma nu inseamna numai bani, ci si calitate.
- Totusi, reforma fara bani nu se poate face. Dovada, grevele spontane ale profesorilor pentru ca a intirziat plata avansului pe luna aprilie. Care au fost motivele acestor intirzieri?
- Motivele au fost foarte simple. Banii pentru plata profesorilor se string din impozite.