•motivul il constituie Ordonanta 50/1998 si maniera de privatizare a sectorului agricol
Privatizarea societatilor comericiale cu capital de stat din agricultura si problemele cu care se confrunta societatile din industria alimentara au constituit principalele subiecte ale sedintei Comisiei Consultative de Dialog Social (CCDS), desfasurate ieri la Prefectura.
In raportul prezentat de Constantin Neagu, liderul de sindicat al SC Cotnari SA, s-a precizat ca "situatia din agricultura se inrautateste de la o zi la alta, cu acordul tacit al celor ce sint pusi sa vegheze prosperitatea agriculturii". Responsabilii acestui destin catastrofal al agriculturii sint, in opinia specialistilor agricoli, Ministerul de Finante si FPS. Datorita preturilor ridicate la combusitibili, si in special la motorina, in toamna s-au insamintat numai 62 la suta din totalul prevazut. Ogoarele de toamna au fost efectuate in proportie de 22 la suta. La ora actuala, exista stocuri mari de griu si porumb, care nu au putut fi valorificate datorita preturilor foarte scazute de pe piata cerealelor. Aceeasi "condamnare" a suferit si sectorul zootehnic.
La aceste probleme s-a adaugat si Ordonanta de Urgenta nr.50/1998, care stipuleaza limitarea numarului partenerilor de afaceri si care a strangulat activitatea unitatilor agricole. Reprezentantii sindicatului societatii Cotnari SA sint convinsi ca aceasta ordonanta incurajeaza evaziunea fiscala si contrabanda cu alcool, iar unitatile producatoare, care si-au permis plata taxelor, stau cu marfa in stoc. In judetul Iasi, de consecintele Ordonantei 50 "beneficiaza din plin" societatile Bucium SA si Cotnari SA. Din cauza ordonantei si a modului de realizare a privatizarii, la aceste doua societati, a mentionat Constantin Neagu "exista premisele declansarii conflictului de munca".
In ceea ce priveste privatizarea societati