•Raport catre actionari - Dan Carlan
I. In loc de preambul
Acum 3 ani, la 2 iunie 1996 am candidat la functia de primar, din partea PL'93. Imi era aproape jena fata de domnul Simirad, pe care, cunoscindu-l doar din presa, il consideram a fi ceea ce parea. Mi-am prezentat detaliat programul, mai precis, solutiile liberale la marile probleme pe care le are de rezolvat Primaria. Am cistigat increderea a 7.000 de alegatori, care si-au investit votul in mine. Au fost putini pentru functia de primar, dar suficienti pentru a-mi da dreptul sa-i reprezint in Consiliul Local.
Lor, acestor actionari ai mei, le datorez Raportul de gestiune a increderii.
II. Despre Consiliul Municipal - parlamentul local
Consiliul Local Municipal (CLM) este format din 31 de consilieri care nu au atributiuni de ordin individual, ci doar drept de vot in sedinta CLM si in sedintele Comisiilor de specialitate ale CLM (formate din cite 7 consilieri, grupati pe diverse grupe de probleme specifice - economic, juridic, cultura etc.). Totodata, consilierii au dreptul la initiativa legislativa (propunerea de proiecte de hotariri pe ordinea de zi). Un ultim drept al consilierilor mai este indemnizatia lunara de circa 1,5 milioane lei.
Unica finalitate a activitatii CLM se concretizeaza in Hotariri ale CLM - legile locale.
Aceste hotariri, in functie de importanta domeniului reglementat, se adopta cu majoritate simpla a celor prezenti, majoritate absoluta (16 voturi) sau 2/3 din totalul consilierilor (21 voturi).
Hotaririle CLM reglementeaza problemele de interes local, stabilesc modul de cheltuire a bugetului local, hotarasc asupra utilizarii patrimoniului Municipiului, precum si o serie intreaga de alte reglementari cu putere de lege pe plan local.
Toate Hotaririle emise de CLM sint (sau trebuie sa fie) aplicate in practica de catre