Cind am aflat ca in galeriile de arta contemporana a Muzeului de arta din Palatul Cultutrii se organizeaza o expozitie a familiei Neamtu, ne-am intrebat cine sint membrii acesta si daca lucrarile lor merita sa fie prezentate intr-un asemenea salon. Dar cind am vizitat expozitia, ne-am dat seama ca organizatorii s-au orientat foarte bine si au oferit vizitatorilor o suita de lucrari de pictura si tapiserie deosebit de valoroase. De ce expozitia se intituleaza "tablou de familie"? Pentru ca pe simeze se afla rezultatul muncii si talentului a trei autentici artisti din aceeasi familie. Cela Neamtu, Costin Neamtu si Lisandru Neamtu. Ea, Cela, cu toate necazurile pe care le-a intimpinat in viata, a ajuns sa fie considerata una dintre cele mai bune artiste de tapiserie. El, Costin, s-a apropiat cu caldura si intelegere de pastel, ajungind sa realizeze lucrari de o deosebita sensibilitate. Celalalt, "el", fiul celor amintitti, Lisandru, a imbratisat pictura monumentala.
Motivatia deschiderii unei asemenea expozitii la Palatul Culturii este constituita si din faptuil ca, deosebit de valoarea lucrarilor, Cela Neamtu este nascuta in coasta Iasului, la Picioru Lupului (Ciurea). Si, daca tot vorbim despre ea, sa spunem ca tapiseriile sale sint cunoscute si apreciate in numeroase tari din trei continente, putind raspunde cu succes celor mai mari pretentii ale cunoscatorilor. Coloritul materialului textil pe care-l foloseste cu predilectie are totdeauna o tonalitate molcom moldoveneasca, adica odihnitoare, ce te indeamna la reverie, facindu-te sa uiti de avatarurile vietii cotidiene.
Costin Neamtu, avind o formatie initiala de monumentalist (pe care, probabil, a imprumutat-o lui Lisandru), a dovedit o vocatie deosebita pentru pastel, ceea ce este expus la Galeriile din palat demonstrind, daca mai era nevoie, ca artistul este pasionat de culoare, o culoare care co