•Se creeaza Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare •Cei care inscriu garantiile au prioritate la distribuirea pretului rezultat din vinzare
Pina la aparitia Legii 99/99, regimul juridic al garantiilor era prevazut in Codul de Procedura Civila. Noua lege aduce noutati explozive, titlul VI al legii ocupindu-se indeaproape de regimul juridic al garantiilor reale mobiliare (cu referire la toate bunurile mobile, corporare sau necorporale).
O garantie reala mobiliara este masura pe care si-o ia creditorul pentru a fi sigur ca, in caz de neplata a debitului, poate acoperi acest debit din vinzarea bunului pentru care este instituita garantia inaintea altor creditori. Pentru a exista un bun ce constituie o garantie reala este necesara existenta unui contract de garantie. Legea 99/99 nu impune conditia ca acest contract sa se incheie in forma autentica, el poate fi si un inscris sub semnatura privata.
Intr-un contract de garantie reala creditorul si debitorul indica ce bun mobil va forma obiectul contractului (bunuri prezente sau viitoare), precum si obligatia pe care o garanteaza (si ea putind fi o obligatie viitoare).
Legea instituie contractului de garantie reala, pentru bunuri mobiliare, caracterul de titlu executoriu, ceea ce ne permite sa afirmam ca incet, dar sigur, legislatia romana incearca sa-si gaseasca drumul in sistemul democratiei. Instituirea prin lege a caracterului de titlu executoriu al contractului de garantie reala mobiliara va oferi posibilitatea creditorilor sa intre mai repede in posesia sumelor de bani pe care-i datoreaza rau-platnicii, fara a fi nevoie de interventia instantei judecatoresti si a unei sentinte civile.
Noutatea pe care o aduce Legea 99/99 este, mai ales, modul in care se va efectua publicitatea unei garantii reale, precum si efectele unei asemenea publicitati.
Se creeaza Arhiva El