•In urma analizelor facute de ISP, au fost depistati 4 salariati ai cofetariei cu Salmonella D •Acelasi agent patogen le-a imbolnavit si pe cele 90 de persoane care au mincat prajituri •In urma acestui incident, iesenii au inceput sa fie mai atenti la ce cumpara
In urma analizelor probelor recoltate de la personalul Cofetariei Opera, care si-a depozitat materiile fecale in frigiderul acesteia, s-a constatat ca patru din angajati erau infestati cu Salmonella de tip B, agent patogen care a fost descoperit in prajiturile si profiterolul scos la vinzare saptamina trecuta. "Totodata, o alta persoana a iesit pozitiva cu statitoscop si o alta cu steptococ", a declarat, ieri, seful Inspectoratului de Sanatate Publica, dr. Maria Birhala. Reamintim ca in urma cu o saptamina aproape 90 de persoane, majoritatea tineri si adolescenti, printre care si cinci clujeni, participanti la Simpozionul International de cosmetice, au servit la Cofetaria Opera, prajituri si profiterol cu capsuni. In 4 zile, peste 60 dintre acestea au fost internate la Spitalul de Boli Infectioase, acuzind greturi, varsaturi si febra. ISP a declansat imediat o ancheta, dupa ce cofetaria a fost inchisa pe o perioada nedeterminata. Astfel, in frigider s-au gasit mai multe cutii cu pasta de tomate mucegaita si o cutie in care se aflau materii fecale ale angajatilor, pastrate in vederea unor analize. Dupa cum a afirmat dr. Birhala ( imediat dupa ce au fost depistate primele cazuri), imbolnavirea celor 90 de persoane putea proveni si de la angajati, care puteau transmite microbul prin intermediul miinilor, lucru confirmat, in final, de medici.
Citiva dintre cei care au consumat produsele cofetariei au declarat ca sint hotariti sa ii actioneze in judecata pe patroni, astfel de cazuri de toxiinfectie alimentara intilnindu-se o data la 10 ani. Ieri, ISP Iasi a trimis o adresa catre SC Opera,