La inceputul secolului, Robert Baden-Powell punea bazele pedagogiei Scout si miscarii Scout (cercetasiei mondiale). Intemeietorul acestui curent a cochetat de-a lungul vietii sale printre altele si cu ziaristica sportiva, fiind totodata un bun vinator si pescar in timpul liber. De atunci si pina in ziua de astazi, sute de milioane de tineri de pe Mapamond, indiferent de rasa, de credinta, de nationlitate sau de conditia sociala sint uniti prin legamintul cercetasesc.
In Romania, ONCR (Organizatia Nationala "Cercetasii Romaniei") a fost reinfiintata in 1990, dupa ce fusese desfiintata in 1937 si este o organizatie educativa, nepolitica, bazata pe voluntariat.
Intr-o epoca in care nu auzim decit de ura, de razboaie, de contradictiile dintre clasele sociale, cercetasia urmareste alaturi de familie si scoala educarea copiilor, adolescentilor si tinerilor precum si formarea unui cod moral. Un lucru demn de mentionat il constituie faptul ca "Legamintul Cercetasului" vizeaza punerea in practica a educatiei civice si morale, putind observa asemanari in cea mai mare parte intre Pedagogia Scolara si Pedagogia "Scout". Cercetasia inseamna inainte de toate autoeducatie si se bazeaza pe o serie de principii:
- autodisciplina si autoeducatia care sa conduca la intelepciune; - implicarea in actiuni colective; - intelegerea si respectarea naturii; - contributia la crearea unei societati mai umane.
Este o organizatie pentru tineri, care isi propune sa contribuie la dezvoltarea societatii civile, in conditiile in care realitatea cotidiana prevesteste un viitor educational si social nu prea stralucit. Actualmente, in intreaga tara sint aproximativ 10.000 de cercetasi inscrisi in ONCR. In Iasi, fiinteaza o serie de Unitati de prestigiu cum ar fi: Unitatea "Bucium"; "Veronica Micle"; "Condor"; "Diversitas" s.a., acestea la un loc formind Centrul Local Iasi.