•Pragul electoral scoate pe tusa partidele de buzunar •UFD Iasi are pareri de rau pentru ca nu s-a admis si votul uninominal
Votata pe 9 iunie de catre Camera Deputatilor, legea care creste pragul electoral la 5 %, pentru intrarea in Parlament incepe sa puna pe ginduri politicienii ieseni. Proiectul acestei legi a fost pornit inca de acum 5 ani, de catre Partidul National Taranesc Crestin si Democrat, dupa cum a mentionat deputatul Vasile Lupu, dar s-a reusit sa fie definitivat si votat abia in aceasta luna.
Ca de obicei aceasta lege nu a facut decit sa faramiteze si mai mult clasa politica, care nu era nici pina acum prea unita. Initial, in cadrul proiectului au fost stipulate si o serie de prevederi legate de sistemul de vot - respectiv variantele uninominal si cel mixt, insa acestea nu au reusit sa treaca de votul final.
In acest context si o parte din parlamentarii si politicienii au luat pozitie fata de prevederile acestei legi. Deputatul Mihai Dorin a precizat ca "acest prag a fost acceptat de PNTCD fiind considerat o cale de a limpezi scena politica romaneasca. Aceasta masura nu poate avea urmari politice fatale". De aceiasi parte a baricadei se situeaza si repezentantul PNL, Gheorghe Toma, care considera ca "chiar daca la alegerile locale oraganizatia noastra participa pe liste separate, nu ne este frica".
In aceasta problema opozitia a avut aceeasi parere cu cei de la putere. Presedintele Organizatiei municipale a PDSR, Valentin Soroceanu a afirmat ca "marirea pragului electoral de 3% la 5% duce la eliminarea de pe esichier a unor partide mici. Marirea pragului electoral are darul de a cristaliza si orienta electoratul pe doctrine clasice. Sint obiectii din partea unor partide mici care incap intr-un autobuz". UFD, prin repezentantul sau Vasile Astarastoae, viceperesedinte pe Moldova, nu a facut din cele cinci procente o