In 16.06.1999, in Monitorul Oficial au aparut doua ordine (nr. 330 si 3310 ale ministrului Sanatatii care reglementeaza organizarea si functionarea inspectiei sanitare de stat si normele privind autorizarea sanitara.
Vom reda cele mai importante aspecte care intereseaza activitatea agentilor economici.
Activitatea de inspectie sanitara de stat este separata de activitatea de avizare si de autorizare sanitara.
Inspectia sanitara se realizeaza de inspectorii sanitari de stat - potrivit Legii 100/98), care au, in principal, urmatoarele atributii:
- sa solicite unitatilor controlate documentele necesare, in vederea inlaturarii deficientelor de igiena constatate;
- sa dispuna suspendarea temporara a activitatii pina la remedierea deficientelor;
- sa opreasca darea in consum public a alimentelor care nu corespund normelor de igiena;
- sa constate si sa sanctioneze contraventiile la normele de igiena.
Inspectorii sanitari de stat au dreptul sa intre in unitati de orice tip din raza lor de activitate si in locuintele cetatenilor numai cu acordul celor care ocupa locuinta sau cu autorizarea procurorului, pentru efectuarea conrolului sanitar sau pentru instituirea masurilor de prevenire si combatere a bolilor transmisibile.
Persoanele care pot exercita activitatea de inspectie sanitara de stat pot fi: medici, farmacisti, biologi, chimisti, ingineri, fizicieni, asistenti principali de farmacie.
Agentii economici sint obligati ca, inainte de inceperea activitatii, sa obtina avizul sanitar si autorizatia sanitara.
Avizul sanitar se emite inainte de amplasarea, constructia sau amenajarea obiectivelor economice si social-culturale cu impact asupra sanatatii, iar autorizatia sanitara se emite inainte de punerea in functiune a acestor obiective.
Sint supuse avizarii sanitare:
- amplasarea obiectivelor