•Cinci someri concureaza cu succes firma care a renuntat la ei •Acestia au cerut trimiterea in somaj, lucru pe care putini se incumeta sa-l faca •Tehnoinvest SA, construita cu salariile compensatorii, da de lucru firmei de la care au plecat cei cinci: Agmus SA Iasi
Tranzitia si restructurarile din economia romaneasca impun o crestere a productivitatii muncii realizata in prima faza prin disponibilizari. Ordonanta 9/1997 a oferit persoanelor disponibilizate posibilitatea de a primi salarii compensatorii pe o perioada de 12 luni. In Iasi, fortate de dificultatile economice, 16 intreprinderi mari au fost nevoite sa apeleze la restructurari de personal intre acestea numarindu-se si SC Agmus SA.
In decembrie 1997, Stan Marius Gabriel, impreuna cu alti patru angajati ai Agmus SA, a decis sa depuna cerere pentru a fi disponibilizat. Cu banii primiti pe salariile compensatorii, cei 5 au pus bazele unei societati pe actiuni cu un capital social de 25 milioane lei. Firma SC Tehnoinvest SA - are ca obiect de activitate productia de masini-unelte si utilaje speciale, are 10 angajati cu carte de munca si 8 angajati care lucreaza pe baza de conventie civila.
La constituirea firmei optiunea a fost relativ facila: "noi am hotarit sa raminem profilati tot pe masini unelte, domeniu in care avem o anumita experienta", ne spune Stan Marius Gabriel. Avantajele pe care le ofera organizarea cu regim privat a unei activitati de acest gen sint cheltuielile de regie foarte mici, recompensarea salariala mai dinamica, urmarirea calitatii mai facila, posibilitatea de a urmari piata mai indeaproape. De altfel, cheltuielile de regie mici fac din SC Tehnoinvest SA un concurent incomod pentru fosta firma la care au lucrat cei cinci patroni: Agmus SA.
Concurenta pe piata masinilor unelte are trasaturi absolut distincte. Firma are sediul in str. Pacurari 22,