Persoanele care pot exercita activitatea de inspectie sanitara de stat pot fi: medici, farmacisti, biologi, chimisti, ingineri, fizicieni, asistenti principali de farmacie.
Agentii economici sint obligati ca, inainte de inceperea activitatii, sa obtina avizul sanitar si autorizatia sanitara.
Avizul sanitar se emite inainte de amplasarea, constructia sau amenajarea obiectivelor economice si social-culturale cu impact asupra sanatatii, iar autorizatia sanitara se emite inainte de punerea in functiune a acestor obiective.
Sint supuse avizarii sanitare:
- amplasarea obiectivelor economice si social-culturale;
- sistematizarea centrelor populate si a teritoriului;
- construirea, transformarea, extinderea, schimbarea destinatiei sau sistematizarea obiectivelor industriale, a depozitelor comerciale, unitatilor de prestari de servicii, de invatamint, cultura, turism, medico-sanitare, de transporturi, agricole, zootehnice si a oricaror alte obiective cu impact asupra sanatatii publice. Documentele pe care trebuie sa le depuna agentul economic, la directia sanitara, pentru obtinerea avizului sanitar sint: planul general de amplasare a obiectivului, memoriul tehnic referitor la - activitatea desfasurata, asigurarea cu apa; conditiile de igiena la locul de munca -, certificatul de urbanism, copii de pe actele de autorizare a firmei.
De asemenea, este obligatoriu obtinerea avizului sanitar pentru normativele de proiectare si proiectele - tip pentru constructii de orice fel; proiectele de standarde de stat si norme tehnice pentru tehnologii, materii prime si produse finite; folosirea de substante noi sau introducerea de procese tehnologice noi.
Autorizatia sanitara de functionare se emite in baza avizului sanitar si a celorlalte documente care sint necesare si pentru obtinerea avizului.
In cazul in care agentul economic d