•Extrem de mediatizatele disponibilizari prin Ordonanta de Guvern 9/1997, prin care executivul se obliga la plata unor salarii compensatorii au avut ca principal scop reorientarea a unei mari parti din populatie catre creearea unor mici afaceri. De cele mai multe ori, banii au fost cheltuiti in cu totul alte scopuri, astfel ca, la ora actuala, acelasi executiv se vede pus fata in fata cu o problema delicata.
Exemplul cel mai nimerit il constituie disponibilizarile din Valea Jiului, care au dus in cele din urma chiar la reactii violente din partea fostilor angajati. Majoritatea somerilor care au primit salarii compensatorii sint prea putin dispusi sa porneasca o afacere datorita atit lipsei de informare cit, mai ales, nivelului foarte scazut de pregatire in domeniul afacerilor de care dau dovada. Desi s-au infiintat numeroase centre de pregatire si recalificare, rezultatele inca nu se vad. Aceasta situatie poate fi intilnita si in orasul nostru, in ciuda eforturilor care se depun.
CENTERCONS - o posibila solutie
Din 1994 functioneaza la Iasi Centrul de Consultanta pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii Iasi (CENTERCONS), un proiect initiat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si al Agentiei Romane de Dezvoltare. Una din activitatile a acestui program o constituie oferirea unor servicii de consultanta, adresate in special personalului disponibilizat prin Ordonentele Guvernamentale 9, 22, 69 si 7, privind reorientarea somerilor. In urma unor cursuri de pregatire, se asigura servicii de ocupare si mutare, precum si servicii de consultanta pentru infiintarea de mici intreprinderi.
Cum poate un somer sa-si porneasca propria afacere
Beneficiind de un buget de peste 260 milioane de lei, CENTERCONS asigura pregatirea necesara a 95 de disponibilizati, astfel incit, la sfirsitul celo