•Banii falsi, un imperiu mafiot
Inventate in China acum o mie de ani - pentru a usura manipularea banilor de metal - bancnotele au avut nevoie de mai putin de o sta de ani pentru a se impune in fata monedei de metal. Dupa numai citiva ani, oficialitatile imperiului hotarau tiparirea bancnotelor colorate - in incercarea de a stopa falsificarea banilor de hirtie. Falsificarea banilor de hirtie a aparut, dupa cum se vede, odata cu aparitia acestora. Acum, fenomenul cunoaste o amploare deosebita, iar consecintele "intoxicarii" cu bani falsi a unei economii pot fi catastrofale. Una din incercarile istorice a apartinut lui Hitler - care a tiparit cantitati imense de lire englezesti, in incercarea de a faliemnta economia insulei.
Dupa "Marele deranj" din 1989, Romania a fost inundata de bani falsi. Indulgenta legii, regulile mafiote de organizare a retelelor in care actioneaza "legea tacerii", credulitatea oamenilor pusi pe capatuila si instabilitatea monedei nationale sint citeva din jaloanele care au punctat cresterea "pietei" falsurilor de moneda.
Moneda falsa e o industrie a profesionistilor
Exista filiere profesioniste de "fabricanti" si "plasatori" de bilete false. Sistemul dupa care sint organizati astfel de infractori cu "gulere albe" functioneaza ireprosabil dupa modelul piramidei. In virf se regasesc capii mafioti care fabrica biletele bancare, urmeaza intermediarii racolati de obicei din lumea interlopa si in ultima faza "fomistii" ori pionii de sacrificiu, de care reteaua se desparte fara prea mari remuscari. Retelele astfel constituite sint transnationale, cu multe capete, greu de distrus.Alaturi de metodele clasice de "smen", au aparut in prezent si alte metode. Plasatorii ori smenarii se se "califica" sau "recalifica" in meserie. De obicei in orice retea care functioneaza ireprosabil, legea tacerii este susti