•DSP a hotarit intrarea in carantina a spitalelor de copii si a centrelor de plasament
Intruniti in sedinta de urgenta, membrii comisiei judetene de aparare impotriva dezastrelor au hotarit aplicarea unor masuri exceptionale pentru contracararea epidemiei de meningita in municipiul Iasi.
In opinia directorului Spitalului clinic de boli infectioase, Constantin Scurtu, activitatea din spital "ar putea fi perturbata in cursul zilei de astazi, cind se vor da salariile. Dupa cum se stie Ministerul Sanatatii nu a alocat banii promisi pentru cadrele medicale din aceste spitale. Salariile vor fi tot la nivelul lunii februarie. Cu toate acestea personalul medical este constient de starea exceptionala aparuta in muncipiul Iasi".
Pentru ca majoritatea pacientilor loviti de aceasta boala sint copii, Directia de Sanatate Publica a hotarit, incepind de ieri, 4 august, intrarea in carantina a spitalelor de copii si a centrelor de plasament din subordinea Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului.
In urma discutiilor au fost hotarita monitorizarea epidemiei in tot judetul si spravegherea masurilor speciale, specifice in asemenea situatie. Astfel, in urmatoarele zile, Primaria isi va intensifica activitatea de colectare a gunoaielor menajere; cu ajutorul elicopterelor va efectua deratizarea si dezinsectia pe o suprafata de 1.000 ha - in parcuri, zone verzi, cursuri de apa; va interzice comertul stradal cu produse alimentare.
Convins ca RAJAC este "principalul vinovat al aparitiei epidemiei de meningita", primarul Constantin Simirad a dat dispozitie RAJAC sa furnizeze apa potabila tuturor locuitorilor municipiului Iasi "non stop". De asemenea, asociatiile de locatari au fost obligate sa efectueze lucrari de deratizare si dezinsectie la subsolurile blocurilor.
Marcela DONCIU
•DSP a hotarit intrarea in carantina a s