•Scriitorul Valeriu Stancu s-a nascut la Iasi, in ziua de 27 august 1950. Dupa terminarea liceului (realizata cu destula dificultate dat fiind faptul ca, la un moment dat a fost eamatriculat, pentru ca fondase "revista tinerilor neutecisti" la Liceul National), viata sa a urmat o traiectorie sinuoasa, pina cind poetul Ioanid Romanescu, care lucra la "Convorbiri literare" si il cunostea prin poeziile pe care le publicase inca de cind era elev, l-a chemat si i-a spus: "Tinere, poezia inseamna si cultura. Mars la invatat!". El a fost obligat sa se inscrie la Facultatea de Litere (sectia franceza). Dupa citiva ani de profesorat la Pascani, a devenit redactor la revista "Cronica" (1983) si apoi (din 1997), redactor sef. A publicat numeroase volume de versuri in limbile romana si franceza, volume aparute fie la Bucuresti, Iasi, Oradea, Timisoara, fie in Belgia, Franta si Canada. Opera sa a fost incununata cu mai multe premii prestigioase, ultimul fiind oferit de revista "Convorbiri literare" pentru volumul "Rastalmacirea jocului".
Tragicul destin al scriitorului roman
- Domnule Valeriu Stancu, ce se intimpla cu inflatia aceasta de scriitori in Romania? Este ea sau nu benefica pentru literatura?
- Atit dupa alegerile nefericite din noiembrie 1946, cit si dupa decembrie 1989, destinul scriitorului a stat mereu sub semnul cenzurii. Daca intre 1949 si 1989 a fost vorba de o cenzura politica, ideologica, dupa 1989 s-a instaurat in viata scriitoriceasca o cenzura economica, cenzura care este la fel de cumplita si de eficienta ca si cenzura comunista. Efectiv, astazi, scriitori care s-au impus deja in constiinta cititorilor, scriitori care reprezinta ceva in literatura romana contemporana in ultimii ani, nu mai au posibilitatea sa scoata o carte din cauza preturilor exorbitante ale hirtiei si tiparului. In timp ce, si aici este un fenomen foa