•Pentru Sarbatorile Iasului a fost aleasa perioada in care are loc Hramul Cuvioasei Paraschiva, moment al anului care determina o afluenta record de turisti in dulcele tirg. Aglomeratia suparatoare din cele trei zile de sarbatoare poate fi insa compensata de incasarile mari si foarte mari pe care le realizeaza cei care activeaza in alimentatia publica si in domenii conexe (totusi, trei zile nu inseamna mare lucru pentru o afacere), de cistigul de imagine realizat, personalitatile politice ingramadindu-se de obicei la asemenea "chermeze" si de faptul ca, macar trei zile pe an, Iasul iese din anonimatul cu care s-a obisnuit in ultimii ani, statutul de "capitala" culturala pe care nici nu-l revendica o alta urbe asigurind cel mult un prestigiu fals, mai curind ecou al unui narcisism colectiv decit al realitatii.
Banii cheltuiti pentru aceste manifestari pot face, de asemenea, obiectul comentariilor: in comparatie cu rezultatele, efortul pare intotdeauna disproportionat, dar, pe de alta parte, un oras ca al nostru merita mai mult decit niste focuri de artificii mai curind modeste.
"Sint bune Sarbatorile Iasului, dar nu se vede nici un fel de miscare. Ar trebui acordata mai multa atentie. Iasul a avut intotdeauna musafiri multi. Anul acesta este posibil sa vina si presedintele tarii. Anul trecut primarul s-a ocupat, cu citeva zile inainte treburile erau organizate."
Iordache Constantin, 59 de ani, subofiter (pens.)
"Toate sint binevenite. Nu sintem noi, pensionarii, multumiti de viata de zi cu zi, dar zilele Iasului coincid cu Hramul Sfintei Paraschiva si trebuie sarbatorite cum se cuvine in fiecare an."
Dragan Constantin, 83 de ani, electrician (pens.)
"Pina acum nu mi se pare nimic organizat. Ramine de vazut in urmatoarele zile. Anul trecut nu am fost, dar acum doi ani mi s-a parut placut."
Sand