•Actiunile de dezvoltare rurala reprezinta un program de grant-uri (sprijin financiar nerambursabil) al carui rol este de a sprijini investitiile in dezvoltarea rurala si agricultura. Cofinantat de catre Uniunea Europeana (in proportie de 80% din bugetul total alocat) si de catre Guvernul Romaniei (20%), acest program se incadreaza in bugetul alocat pentru investitii in actiuni-pilot, suma totala fiind de 3,125 milioane de EURO.
Pentru a afla mai multe amanunte in legatura cu derularea acestui program, in ceea ce priveste pregatirea Romaniei pentru managementul fondurilor Uniunii Europene de pre-aderare, am detalii directorului general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Gheorghe Aioanei.
- Cui se adreseaza acest program si ce fonduri vor fi alocate in acest scop?
- Gheorghe Aioanei: "Fondurile totale alocate se cifreaza la 3,125 milioane de EURO, dintre care 2,5 milioane de EURO reprezinta finantare PHARE, restul de 625.000 de EURO fiind asigurate de partea romana, de la bugetul de stat. Aceste proiecte de investitii in mediul rural vor include atit o contributie publica, cit si una privata, in cazul proiectelor pentru dezvoltarea sectorului privat contributia partenerilor din acest sector urmind a fi de 50% din totalul costurilor eligibile.
In ceea ce priveste beneficiarii, programul se adreseaza producatorilor individuali, asociatiilor si grupurilor de producatori, societatilor comerciale private, institutiilor publice din mediul rural, precum si comunelor sau altor colectivitati cu personalitate juridica."
- Care sint tipurile de investitii care pot fi finantate in cadrul acestor actiuni de dezvoltare rurala?
- G.A.: "Domeniile care vor beneficia de astfel de finantari sint destul de numeroase, ele fiind grupate in functie de patru criterii: investitii in ex