Noul contract cadru de furnizare a energiei termice, publicat in Monitorul Oficial din 24 decembrie 1999, reda sperante restantierilor la plata intretinerii. Intr-unul din paragrafele amintitului contract s-a stipulat ca furnizarea agentului termic destinat incalzirii nu poate fi sistata in intervalul 1 septembrie - 20 februarie, respectiv in perioada rece a anului.
Perioada amintita este cunoscuta pentru dificultatile financiare in care se gasesc CET si RATermoficare, din cauza rau-platnicilor si nivelului scazut al subventiilor. Noul contract cadru mai mentioneaza faptul ca distribuirea agentului termic ar putea fi facuta in parametri scazuti, in eventualitatea neachitarii acestui serviciu, modul de interpretare al acestui paragraf dand posibilitatea unor dispute intre CET, RA Termoficare si populatie.
"Vom reduce drastic parametrii agentului termic", a declarat Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare Aflata in dificultati financiare, RA Termoficare a reusit sa reduca nivelul creantelor nerecuperate printr-o serie de masuri orientate impotriva celor rau-platnici.
Astfel, de la nivelul de 178 de miliarde de lei, creante contabilizate la sfarsitul lunii august 1999, conducerea RA Termoficare a reusit sa scada nivelul acestora pana la 66 de miliarde de lei, nivel inregistrat la 1 ianuarie 2000. Intrarea in anul 2000 ar fi putut duce, pentru RA Termoficare, la reducerea substantiala a restantelor populatiei; insa documentul publicat in M.O. nr. 633/24 decembrie 1999 ar putea duce la limitarea actiunilor de recuperare a creantelor. "Noul contract modifica o serie de actiuni pe care le aveam in vedere pentru recuperarea datoriilor.
Daca datoriile populatiei vor creste, vom sista furnizarea apei calde si vom scade parametrii agentului termic furnizat pentru incalzire", a precizat administratorul RAT, Romeo Mist