Conducerea RATC nu va renunta la ideea majorarii tarifelor de calatorie.
Neculai Abalasei, inginerul sef al regiei de transport local, a declarat ca in urmatoarele zile se preconizeaza transmiterea catre Oficiul Concurentei (OC) a unei documentatii care va cuprinde noile ajustari ale tarifelor de calatorie. Insistentele conducerii RATC de a obtine majorarea tarifelor de calatorie sunt motivate de starea financiara precara a regiei. La sfarsitul lunii noiembrie 1999, conducerea RATC a solicitat Oficiului Concurentei avizarea majorarii de la 1.850 de lei la 2.000 de lei a pretului unei calatorii precum si cresterea cu acelasi raport a pretului abonamentelor de transport.
Conform legii, regia de transport in comun este obligata sa solicite ajustarea tarifelor de fiecare data cand inflatia depaseste valoarea de 5%. Acest prag a fost depasit inca din luna octombrie a anului trecut, inflatia continuand sa creasca si in lunile care au urmat. "Inghetarea" tarifelor are efecte dezastruoase asupra activitatii RATC pentru ca unitatea achizitioneaza energie electrica, combustibili, piese de schimb etc. la pretul zilei dar incasarile sunt la valoarea preturilor din vara trecuta.
Ca urmare, in urma refuzului OC de avizare a documentatiei amintite, Petru Girlea, administratorul RATC, s-a pronuntat in favoarea introducerii unei taxe pentru sustinerea activitatii de transport in comun. "Respingerea documentatiei de catre O.C. nu inseamna mentinerea la actualul nivel a tarifelor de transport. Am reactualizat documentatia pe care am transmis-o la sfarsitul lunii noiembrie 1999 si vom relua discutiile cu OC", a mentionat inginerul sef Neculai Abalasei.
Noua documentatie care va fi inaintata Ministerului de Finante prevede majorarea tarifului unei calatorii de la 1.850 de lei la 2.200 de lei. In calculul pretului biletului de calatori