Gheorghe Nichita•Managerul regiei considera ca principalul vinovat este comisionarul •Nichita va contesta nota de constatare
Din documentele elaborate de corpul de control al Directiei Regionale Vamale (DRV) Iasi a reiesit ca RAJAC va trebui sa vireze 5,7 miliarde de lei la buget. Suma reprezinta contravaloarea taxelor vamale aferente importului de echipamente, din perioada 1996-1999, realizat de RAJAC pentru utilarea statiei de epurare. Echipamentele au fost contractate cu firma Mannesmann in baza unui imprumut, in valoare de 24 milioane DM, acordat regiei de apa-canal de catre banca germana KfV. Comisionarul importurilor, a carui beneficiar este RAJAC, a fost firma Romtrans. Un control demarat in noiembrie 1999, la nivelul DRV Iasi, a scos la iveala faptul ca foarte multe din declaratiile vamale contineau incadrari tarifare eronate, inspectorii vamali recalculand suma pe care RAJAC ar trebui sa o plateasca pentru echipamentele importate.
"Incadrarile tarifare trebuiau facute de comisionar si vamesi", crede Gheorghe Nichita, managerul RAJAC
Contrariat de faptul ca recalcularea taxelor vamale aferente echipamentelor in cauza a survenit la patru ani dupa demararea importurilor, Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, a declarat ca incadrarea tarifara pentru plata acestor taxe revine comisionarului importurilor si vamii. Prin urmare, acest aspect trebuia clarificat intre Romtrans si Vama Iasi. "Ma mira faptul ca, in baza acelorasi normative, functionarii vamali au modificat, dupa patru ani de la inceperea importurilor, incadrarile tarifare. Nu stiu ce s-a intamplat in vama dar o parte din incadrarile tarifare nu au fost facute corect", a subliniat Gheorghe Nichita. Dupa primirea, pe 5 ianuarie, a notei de constatare intocmite de DRV Iasi, o comisie din cadrul RAJAC a reluat metodologia de calcul a taxelor vamale.
Utilizan