•Proiectul de buget pe anul 2000 a fost estimat la 539 de miliarde de lei
Pentru anul in curs, Consiliul Judetean si-a propus un proiect de buget care sa atinga cifra de 539 de miliarde de lei. In aprecierea oficialilor judeteni, veniturile proprii si cotele defalcate din impozitul pe salarii, estimate la 594,43 de miliarde de lei, sunt insuficiente pentru ca nu acopera cheltuielile decat in procent de 47 la suta.
Anul trecut, CJ s-a confruntat cu o serie de probleme legate de realizarea unor investitii, cea de "infiintare a retelei de distributie a gazelor naturale in judetul Iasi". Potrivit prevederilor Legii finantelor publice locale, incepand din luna ianuarie 1999, transferurile de la bugetul de stat se acorda numai pentru "investitiile finantate din imprumuturi externe, la care contribuie si Guvernul". Deoarece consiliile locale s-au dovedit neputincioase in realizarea unor venituri proprii, lucrarile privind distributia de gaze naturale au fost sistate. Problema cea mai mare a CJ este, in continuare, Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) Iasi.
Reprezentantii CJ au considerat ca "cea mai grava restanta a fost in cazul investitiei privind «Retehnologizarea, dezvoltarea si modernizarea statiei de epurare a municipiului Iasi». Pentru aceasta investitie, in 1999, nu au fost alocate fonduri si din aceasta cauza CJ a solicitat autoritatilor centrale alocarea sumei de 199,6 miliarde de lei. La aceasta suma trebuie adaugata, spun oficialii, serviciul datoriei externe al acordului de imprumut cu banca germana Kreditanstalt fur Wiederaufbau, cifrat la 27 de miliarde de lei. In prezent, CJ inregistreaza debite restante, aferente bugetului propriu, de 32,2 miliarde de lei.
In veniturile estimate la nivelul bugetului propriu al institutiei judetene se regasesc impozitul pe profit si varsamantul din profitul net de