Constantin Simirad•Simirad a negociat Statuia Unirii in lei si a platit in valuta •Suma din contract nu corespunde cu cea din anexa contractului •Anumite pagini din documentatia statuii au fost inlocuite •Consilierii municipali sunt partasi prin indiferenta manifestata in risipirea banilor iesenilor •Autoritatile care ar trebui sa se ocupe de aceste afaceri stau cu mainile incrucisate
Prin hotararea consiliului local din 10 iulie 1995 s-a aprobat "preluarea si continuarea lucrarii Statuia Unirii prin contractarea acesteia si realizarea din marmura". De asemenea, s-a aprobat plata integrala a lucrarii, in suma de 13 milioane de lei catre Fundatia Europolis - Bucuresti, proprietara initiala a statuii. Ulterior, fara stirea consilierilor, primarul a completat hotararea, adaugand la suma solicitata de fundatie alte sapte milioane de lei, ce urmau a fi destinate sculptoruluiConstantin Crenganis.
Simirad a jonglat "hotararile" alesilor
In sedinta comisiei din luna septembrie 1995, constituita pentru realizarea monumentului Unirii, s-a discutat devizul lucrarilor pentru executia faimoasei statui. Din aceasta comisie au facut parte primarul, consilierii Puiu-Alexandru Tacu, Traian Rinja, Adrian Mihai, viceprimarul Vasile Dumitriu, directorul tehnic Radu Onofrei, IonelOancea, pe atunci sef al serviciului urbanism, Petru Girlea - la acea data sef al serviciului contencios, profesor Mandache Leucov, profesorGheorghe Macarie, arhitectii Nicolae Munteanu si Florin Dumitriu si sculptorul Constantin Crenganis. Toate discutiile pe marginea sumei alocate devizului de lucrari s-au purtat in bani romanesti, adica in lei. Cateva zile mai tarziu, plenul a adoptat - HCL 156/02.101995 - devizul in suma de 140 de milioane de lei, fara convertirea sa in valuta.
Surprinzator, in dosarul care cuprinde intreaga documentatie privind manopera