•La ora actuala, Romania se confrunta cu un adevarat flagel: birocratia •Desi situatia este cunoscuta de catre autoritatile centrale, in ultimii ani nu a fost luata nici o masura pentru combaterea fenomenului
Daca in editia de ieri prezentam principalele dificultati cu care un intreprinzator privat se confrunta pe parcursul unui singur an, in care activitatea sa este practic impiedicata de hatisurile birocratice, astazi vom continua cu solutiile propuse de specialistii centrului IRIS.
In rezumat, piedicile impuse de autoritati intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) ar fi cheltuielile legate de diferite aprobari, care se ridica la 11 milioane de lei intr-un singur an, timpul prea lung destinat pregatirii documentatiei necesare diferitelor aprobari, in medie cam 812 zile pe an, numarul mare de aprobari necesare intr-un singur an - 29, controalele excesive, rezultand o medie de 27 de controale in 1999 si, in fine, cheltuielile pe care aceste inspectii le-au necesitat, care se ridica la 17,5 milioane de lei.
Principalele obstacole in afaceri
Potrivit concluziilor trase de specialistii centrului IRIS (The Center for Institutional Reform and the Informal Sector), exista sase principale obstacole in afaceri. Primul dintre acestea il reprezinta chiar primul pas si anume inregistrarea la Registrul Comertului. Urmeaza inregistrarea la Ministerul de Finante, acordarea licentelor, aprobarilor, autorizatiilor, permiselor de catre autoritatea centrala, autorizatiile de functionare, obligatiile fata de autoritatile financiare si, in cele din urma, rapoartele care trebuie intocmite catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Potrivit concluziilor desprinse din sondajul efectuat de centrul IRIS, care a cuprins peste 200 de firme din 34 de orase, in primul caz - inregistrarea la Registrul Comertului - ar putea fi luate pat