Dupa aproape patru ani, atunci cand electoratul a fost chemat la urne si intoxicat cu promisiuni desarte, majoritatea dovedindu-se a fi simple utopii, iesenii sunt chemati din nou sa isi aleaga primul edil al urbei si consiliile locale.
Ma asteptam, si cred ca si dvs., ca macar acum cand politicienii s-au mai maturizat, cum ar fi fost firesc macar datorita trecerii timpului, sa ne fie aduse la cunostinta programe, oferte electorale serioase, posibil de realizat, inlaturandu-se demagogia si dezinformarea. Am sperat cu totii sa fim tratati cu respect, pentru ca majoritatea dintre noi, dupa o experienta de peste zece ani, suntem apti sa diferentiem realitatea si adevarul de fabulatie si de imposibilitatea realizarii anumitor oferte electorale.
Analizand cu atentie promisiunile viitorilor alesi, constatam cu amaraciune ca sunt foarte asemanatoare, greu de realizat, cel putin in urmatorii patru ani. Cu exceptia programului domnului Vasile Dumitriu, candidatul ApR la functia de primar, toate celelalte nu au un suport legal, ceea ce dovedeste ca distinsii nostri candidati nu au studiat Legea Administratiei publice locale, respectiv atributiunile primarului. Ar exista si o a doua varianta, mai ridicola decat prima, in sensul ca legea se cunoaste, dar electoratul este tratat cu dispret, considerand ca acesta nu cunoaste legislatia, ca i se poate spune si promite orice.
In dorinta de a inlatura si totodata de a informa cetatenii, cat si pe domnii candidati, imi permit sa va prezint principalele atributii ale primarului, reglementate de art. 44 din Legea 69/91, republicata in 1996: asigura respectarea drepturilor cetatenesti prevazute in Constitutie; asigura executarea hotararilor consiliului local; prezinta consiliului rapoarte privind situatia economica si sociala; intocmeste proiectul bugetului local si este coordonator de credite; ia masuri pentru p