Recurgand la obedienta unei parti a mediei iesene, actualul primar al municipiului Iasi va incerca, din nou, prin aparitii "modeste", sa smulga votul iesenilor. In realitate, onorabilul sef al "moldovenilor" s-a obisnuit cu munca de dictator, dupa opt ani de stat pe scaunul care i-a adus satisfacerea celor mai necunoscute interese.
Sub masca nevinovatiei, Simirad va avea o noua tentativa de a se folosi de sentimentele iesenilor. Numai ca de aceasta data, electoratul este saturat de fatarnicia si oportunismul primului gospodar al orasului. Cetatenii stiu acum care sunt adevaratele fete ale primarului Simirad.
Simirad investitorul
In 1995, Consiliului Local Iasi a aprobat "preluarea si continuarea lucrarii Statuia Unirii prin contractarea acesteia si realizarea din marmura". De asemenea, s-a aprobat plata integrala a lucrarii, in suma de 13 milioane de lei catre Fundatia Europolis - Bucuresti, proprietara initiala a statuii. Ulterior, fara stirea consilierilor, primarul a completat hotararea adaugand la suma solicitata de fundatie alte 7 milioane de lei, ce urmau a fi destinate sculptorului Constantin Crenganis.
Faimoasa afacere a inceput in sedinta comisiei din luna septembrie 1995, unde s-a discutat devizul lucrarilor pentru executia monumentului. Din aceasta comisie au facut parte: primarul, consilierii Puiu-Alexandru Tacu, Traian Rinja, Adrian Mihai, viceprimarul Vasile Dumitriu, directorul tehnic Radu Onofrei, Ionel Oancea, pe atunci sef al serviciului urbanism, Petru Girlea - la acea data sef al serviciului contencios, profesor Mandache Leucov, profesor Gheorghe Macarie, arhitectii Nicolae Munteanu si Florin Dumitriu si sculptorul Constantin Crenganis. Toate dizertatiile pe marginea sumei alocate devizului de lucrari s-au purtat in bani romanesti, adica in lei. Cateva zile mai tarziu, plenul a adoptat - CL 156/02.101995