Ieri, in cadrul unei reuniuni a Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Externe, la care au participat reprezentantii partidelor politice, domnul Petre Roman a facut o informare cu privire la "Tratatul de parteneriat privilegiat si cooperare intre Romania si Republica Moldova".
Prezenta la aceasta reuniune, ApR a remarcat procedura sumara si formalista la care s-a recurs, lucrurile rezumandu-se la o informare a ministrului de Externe cu privire la virtutile tratatului care urmeaza sa fie semnat iminent de catre acesta la Chisinau.
Reprezentantii partidelor politice la aceasta reuniune nu au avut posibilitatea reala sa formuleze pozitii concludente fata de tratatul respectiv, intrucat documentul ne-a fost inmanat la inceputul acestei sedinte si, dupa terminarea ei, a fost predat organizatorilor.
Alianta pentru Romania considera ca incheierea Tratatului politic cu Republica Moldova este o necesitate. Este bine ca Romania sa aiba incheiate tratate politice cu statele vecine, aceasta reprezentand o garantie pentru stabilitatea si pacea in zona si o optiune clara pentru integrarea noastra euro-atlantica.
In opinia noastra, Tratatul politic cu Republica Moldova trebuie negociat si conceput in termeni europeni si in acord cu realitatile lumii moderne. In acelasi timp, continutul tratatului trebuie sa reflecte si sa puna in valoare interesele si valorile fundamentale, naturale, obiective, existente in relatiile bilaterale dintre cele doua state independente romanesti.
Or, tratatul, in formula in care a fost convenit, este unul standard, care s-ar fi putut incheia cu oricare alt stat decat cu Republica Moldova. Denumirea tratatului cuprinde sintagma "parteneriat privilegiat", care pare insuficienta si in afara unei expresivitati lingvistice in sine, nu creaza un concept nou. Mai mult, intre aceasta sintagma din titlul tratatului