•Peste 50 de ieseni si-au exprimat nemultumirea in fata prefecturii
Aproape in fiecare luna, salariatii disponibilizati prin Ordonantele 98 si 52/1999 sunt nevoiti sa suporte indolenta si iresponsabilitea unor birocrati din sistemul financiar-bancar, intarziindu-se astfel onorarea obligatiilor banesti, respectiv a platilor compensatorii. Ieri, peste 50 de fosti angajati ai societatilor si regiilor iesene - Nicolina, Terom, Complex hotelier Moldova, Complex hotelier Unirea, Regionala CFR Iasi, RATC - au protestat in fata prefecturii pentru intarzierile la plata salariilor compensatorii, care trebuia sa fie efectuata in data de 18 aprilie. In mod ciudat, aceste intarzieri se intampla de regula in preajma sarbatorilor, fie de Craciun, fie de Paste. In aceasta situatie disperata, somerii recurg la clementa autoritatilor de la prefectura si surprinzator, in urma unor telefoane, mecanismul financiar-bancar se deblocheaza. Pentru judetul Iasi, restantele la plata salariilor compensatorii aferente lunii martie se cifreaza la 2,743 miliarde de lei.
In opinia prefectului Florin Vitan, "procedura este foarte anevoioasa. Agentia nationala de ocupare si pregatire profesionala transmite dispozitiile de plata Trezoriei Statului; apoi dispozitiile ajung in Centrala Bancii Nationale, la Banca Nationala - filiala Iasi; la randul sau, banca transmite dispozitiile de plata Directiei Generale a Finantelor Publice, aceasta la Trezoreria Iasi si in final la filiala CEC Iasi". In urma interventiilor telefonice facute de reprezentantii prefecturii la Bucuresti, banii pentru Iasi au fost deblocati. Astazi, operatiunile de plata s-au efectuat prin filiala CEC.
Linistea dinaintea furtunii
Starea de nemultumire instaurata in randul populatiei si intarzierile la plata salariilor compensatorii au constituit si subiectele sedintei Comisiei de Dialo