Exista foarte multe jocuri care au facut furori de-a lungul timpului. Ma voi margini in acest numar sa le prezint pe cele mai bune dintre cele mai bune.
Solitaire, cine nu-l cunoaste? Livrat de Microsoft o data cu pachetul Windows, deliciul secretarelor si al functionarilor de pe toate meridianele, Solitaire impreuna cu Tetris (stiati ca e facut de rusi?) sint jocuri cu un imens succes la publicul consumator „neavizat“, pretindu-se excelent la omorirea timpului. Durata unui joc este relativ mica, obiectivele sint cit se poate de simple, oricine putind consuma aceste „stafide“ in orice moment.
Heroes of Might and Magic si Diablo sint best-seller-uri care cer un alt tip de utilizare. Durata unui joc fiind foarte mare (la Diablo, formarea personalitatii eroului ia zeci, sute de ore de joc), ele sint facute pentru impatimitii insomniaci care fac dese vizite oftalmologului. O data intrat in lumea eroilor, a creaturilor de basm, a magilor si a vrajilor de tot soiul, a luptelor pe viata si pe moarte, jucatorul are nevoie de doze din ce in ce mai mari de joc. Nerecomandat celor care trebuie sa fie la 7 la serviciu.
Din categoria succeselor gameristice care cer un timp mediu de joc fac parte Starcraft Broodwar, al carui succes poate fi comparat doar cu cel al seriei Quake. Sint jocuri foarte diferite, primul – strategie in timp real, al doilea – shooter de tipul one person view, iar succesul lor este fulminant. Pretindu-se cel mai bine jocului in multiplayer, ele au dat prilejul organizarii de campionate mondiale (meciurile lui Zileas, campion mondial de Starcraft, sint transmise in direct de televiziuni, iar Trash a cistigat, o data cu titlul mondial la Quake, un Ferrari Testarosa din partea firmei Id software, producatoarea jocului). Infruntarile se petrec pe Battlenet, aici putind participa jucatori de pe toate meridianele. Desigur, ca in or