Odata cu intrarea in linie dreapta a confruntarii electorale pentru fotoliul de primar dintre Traian Dobre si Constantin Simirad, fortele politice din Iasi par a se fi regrupat definitiv. Desi, initial, (aproape) toti contracandidatii lui Simirad anuntasera ca, in eventualitatea unui tur al doilea de scrutin, il vor sprijini pe adversarul actualului primar, cu aproximativ o saptamana inaintea celei de a doua manse electorale lucrurile stau exact invers. Conventia Democrata, Uniunea Fortelor de Dreapta, Partidul National Liberal si Partidul Democrat au semnat un comunicat comun prin care isi exprima suportul pentru actualul sef al administratiei locale. De partea lui Traian Dobre pare a fi ramas doar Alianta pentru Romania, dar in interiorul acestui partid, dupa prestatia lamentabila din 4 iunie, situatia este destul de tulbure pentru a putea cunoaste, cu exactitate, optiunea finala a membrilor sai. Partidul Romania Mare, aflat in postura celui care vine puternic din spate, va lasa electoratului libertatea de a alege.
Cum se explica aceasta inversare a raportului de forte? Toate cele patru formatiuni politice fac parte (sau au facut parte - cazul UFD) din arcul guvernamental. Dincolo de asperitatile dintre conducerile acestor partide, dincolo de neconcordantele flagrante dintre doctrinele lor politice, cei patru au acum un dusman comun: Partidul Democratiei Sociale din Romania. Sondajele de opinie scot in evidenta un aspect sigur. PDSR a redevenit cel mai puternic partid din Romania, la distanta jenanta de urmaritorii sai.
Faptul ca Bucurestiul, dupa aproape 10 ani de conducere cederista, a cazut in mainile PDSR, arata clar ca actuala putere a inceput sa fie infranta pe toate fronturile, chiar si acolo unde se parea ca este apriori castigatoare.
Acesta este motivul care sta la baza alegerii celor patru. Daca Bucurestiul a fost pierdut, nu acela