Inainte de declansarea alegerilor locale, mi-am exprimat opinia fata de lehamitea de politica a cetatenilor. Atunci am analizat cauzele care au dus la acest fenomen ce afecteaza consolidarea adevaratei democratii in Romania, intrucat prin indepartarea de politica, in mod indirect se faciliteaza posibilitatea clasei politice, conducatoare la un moment dat, sa decida, sa hotarasca, dupa propriul interes sau un grup de interese.
Parca sa-mi intareasca aceasta teza, impartasita poate de multi dintre dumneavoastra, majoritatea politicienilor, daca-i mai putem numi asa (eu, cel putin, nu!), mi-au intarit convingerea ca am avut dreptate. Dupa ce timp de saptamani intregi au incercat sa ne explice ca domnul primar Simirad nu a facut mai nimic pentru Iasi in afara de abuzuri, de calatorii sterile in strainatate, ca rata somajului in municipiul nostru a ajuns la o cota alarmanta si, in fine, ca este liderul unui partid creat de domnia sa pentru sine si pentru rusofonii de peste Prut, sa traim surpriza, de proportii, ca domnii Nichita, Danale, Niculescu si altii, sa-si schimbe brusc opiniile fata de adversarul lor politic.
Poate ca ne-am arata mai indulgenti daca cei amintiti nu ar fi oameni politici si erau independenti sau si-ar fi exprimat propria optiune (asa cum a facut-o Vasile Dumitriu) dar persoanele in cauza s-au supus directivelor de partid, liderilor acestora.
Ce incredere sa mai aiba cetatenii in politicieni, in partidele politice, daca pentru obtinerea unei functii in Consiliul Local sau Judetean sfideaza electoratul, sfideaza bunul simt si onoarea unui om politic ?
Cred oare liberalii, taranistii sau democratii ca pot manipula la nesfarsit iesenii, cred ca noi nu vom sesiza ca se urmaresc anumite interese de grup, propulsarea unor persoane in functii, aservite acestora?
Spera aceste partide ca nu vor fi sanctionate de electorat