Oricat de mult ar avansa tehnologia implicata, totdeauna atunci cand avem de facut un calculator ne confruntam cu o mare problema: alegerea. Una dintre cele mai mari "probleme", si care, deseori, este trecuta destul de usor cu vederea, este placa de baza. Intr-un calculator placa de baza este cea mai importanta (dupa parerea mea) componenta, deoarece ea este cea care face legatura intre toate celelalte componente. Degeaba ai cel mai puternic procesor si cea mai "tare" placa video, daca placa de baza nu le poate folosi la nivelul la care au fost proiectate. De fapt, constructia unui calculator porneste de la procesor. Dupa alegerea facuta (in functie de dorinte sau buget) apare urmatoarea mare intrebare: ce placa de baza folosesc?
Atunci cand alegi o placa de baza, si implicit un calculator, trebuie sa te gandesti la ce il vei folosi. Daca esti un gamer inrait, atunci te vei uita dupa un procesor cat mai rapid, cel mai nou chipset si cel mai bun suport pentru placa video si de sunet. Daca esti un utilizator de CAD, atentia ta se va indrepta spre cel mai puternic procesor de pe piata si implicit dupa o placa de baza pe masura. Oricum, in orice caz, stabilitatea, posibilitatile de extensie (sloturi, porturi sau alte asemenea lucruri) si capacitatea (atat a RAM-ului care poate fi suportat cat si a hard-disk-urilor) trebuie sa ocupe un loc cat mai sus in criteriile de alegere. Daca doriti sa construiti un server pentru o retea atunci cel mai important lucru este stabilitatea: viteza, posibilitatile de extensie si capacitatea trec pe locul doi daca reteaua asteapta un server "mort".
Indiferent care din cele de mai sus ti se potrivesc, fii sincer cu tine. Visul tuturor este de a avea cel mai puternic procesor si un hard disk in care sa incapa biblioteca Academiei, dar ai cu adevarat nevoie de toate acestea? Daca ajuta, nu-ti fie frica sa scrii o lista cu