•Canicula a afectat culturile cu peste 50% •Graul de anul acesta, cu o productivitate de 1.500 de kilograme la hectar, se vinde cu 2.400 - 2.600 de lei kilogramul
Chiar daca pana in prezent recoltatul culturilor de grau insumeaza numai 2% din totalul suprafetelor insamantate, specialistii Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Iasi estimeaza ca recolta de grau de anul acesta va fi afectata cu peste 50%, dupa ce, inainte de inceperea recoltatului, se prognoza un procentaj de doar 40%.
700 de hectare recoltate pana acum
"In prezent, recoltatul se desfasoara numai pe terenurile fostelor IAS-uri si ale diverselor asociatii create. Totalul suprafetei recoltate pana acum a atins 700 de hectare, din cele 34.800 de hectare insamantate. Media se situeaza in jurul a 1.500 de kilograme la hectar, insa, exista locuri, putine, ce-i drept, unde s-au obtinut si 3.000 de kilograme la hectar", ne-a declarat Viorel Olariu, directorul Directiei Agricole. Intr-un an normal, productia se ridica la 2.700 - 3.000 de kilograme la hectar, asa cum s-a intamplat in 1999. "Cand am facut estimarile pentru anul in curs, am tinut cont de conditiile meteorologice, astfel ca acestea s-au redus de la peste 2.500 de kilograme la hectar la numai 1.200 de kilograme la hectar", a mai spus Viorel Olariu. Cu toate acestea, directorul Directiei Agricole nu exclude aparitia unor surprize. "Ele pot aparea pe parcurs, asa cum s-a intamplat la recoltatul culturilor de orz. Acolo, in ciuda secetei, s-a obtinut o greutate hectolitrica mai buna decat in anii normali". Greutatea hectolitrica reprezinta valoarea in metri cubi a recoltei, care anul acesta a fost de 620 de kilograme la metrul cub, fata de numai 580 de kilograme anul trecut. Explicatia ar putea consta in faptul ca aceste culturi de orz s-au dezvoltat, iesind cu bine din ia