•Calcatul reprezinta una dintre muncile cele mai grele din ramura confectiilor, pentru care in ultima vreme s-au specializat mai mult barbatii •Ce inseamna sa fii liderul unui sindicat care are peste 2.000 de membre
Ramura confectiilor a constituit in ultimii ani principalul exportator al industriei romanesti, confectiile clasandu-se pe aceasta pozitie cel putin in zona Moldovei. La Iasi, una dintre firmele cele mai reprezentative in acest sens este Iasi Conf, societate ce lucreaza exclusiv pentru piata externa. Pentru a cunoaste detalii din viata unui salariat, membru de sindicat, din industria confectiilor, am purtat o discutie cu liderul de sindicat al acestei societati, Mihai Dudas.
- Cum s-ar putea prezenta, in cateva cuvinte, sindicatul societatii Iasi Conf?
Mihai Dudas: - Suntem un sindicat la care sunt afiliati salariatii societatii in proportie de 100%, exceptand, bineinteles, conducerea, care, potrivit legislatiei, se situeaza de cealalta parte a "baricadei". Noi ne-am constituit intr-un sindicat incepand cu anul 1992, iar functia de lider a fost indeplinita, in toata aceasta perioada, de o singura persoana, respectiv subsemnatul. Structura noastra cuprinde alti 24 de lideri de sectie, in marea lor majoritate femei, din aceasta structura de conducere facand parte numai trei barbati.
- Intr-o societate in care ponderea barbatilor este de doar 10%, ce inseamna sa fii lider se sidicat, aparand interesele a peste 2.000 de angajate?
M.D.: - In mod paradoxal, cred ca problemele ar fi fost mai mari daca in aceasta functie nu era un barbat. Cam ca peste tot, ca lider de sindicat ai de a face cu persoane care au diferite pozitii, pro si contra, caci este cunoscut faptul ca niciodata nu poti multumi pe toate lumea. In plus, relatia cu administratia este una de colaborare totala, fiecare parte int