•Interviu realizat cu avocatul Ilie Cotoman, purtator de cuvant al Organizatiei judetene ApR Iasi
Ziua: - Opinia publica este direct interesata de ce ApR si PNL incearca sa realizeze o alianta, chiar o fuziune, ce interese se urmaresc, care dintre cele doua partide ar avea mai mult de castigat din eventualitatea unei unificari?
IC: - Partidul nostru nu a urmarit si nici nu urmareste un interes propriu. ApR s-a creat ca o necesitate impusa de conditiile sociale, politice si economice ale Romaniei, pentru stoparea marasmului in care a intrat tara, pentru scoaterea ei din criza in care se afla. Orice criza nu se poate prelungi la infinit. Partidul nostru, daca va mai amintiti, a lansat un apel catre toate fortele politice si apolitice, sa se alieze in vederea redresarii situatiei actuale. PNL a raspuns acestui apel si, in prezent, se cauta o solutie optima pentru realizarea unui program, a unei politici de colaborare, in vederea realizarii scopului propus. Atat noi, cat si liberalii, nu urmarim castigarea de capital politic, ci realizarea unui interes national.
Ziua: - Domnule Cotoman, totusi, ApR si PNL sunt doua partide cu doctrine diferite si, totodata, doua partide mari, importante in viata politica a Romaniei; cum se explica aceasta intentie de unificare?
IC: - In parte, v-am raspuns deja la intrebare, cand m-am referit la "alianta" pe care o urmareste ApR. Totusi, este bine sa mentionez ca programul acestui partid, cu toate ca in principal este social-democrat, contine un vadit programatism liberal, in special in domeniul economic. Privatizarea operativa, revolutionarea brusca a economiei romanesti, sunt elemente liberale, ce dorim sa le realizam cu un impact minim pentru cetateni, pentru cei lipsiti de venituri sau cu venituri modeste. Aceasta transformare economica nu trebuie sa aiba in centrul atentiei patronatul, ci angajat