Cecilia Caragea
Dialog cu Zoe Petre
Editura Dacia, Colectia „Charisma“, Cluj-Napoca, 2000, 96 p., f.p.
Cunoscuta mai ales ca important om politic, ca „femeia din umbra Presedintelui Romaniei“ si ca profesor universitar doctor, specialista in istoria Greciei antice, Zoe Petre se dovedeste „o persoana charismatica, cu un extraordinar dar de a povesti“, „o femeie puternica, care accepta provocarile“ (acestea sint cuvintele cu care este prezentata interlocutoarea Ceciliei Caragea in scurta introducere a acestui dialog).
La inceputul interviului, Zoe Petre vorbeste despre copilarie si adolescenta, evocind cu un real talent de povestitor membrii familiei care au avut prima si cea mai importanta influenta in formarea Domniei sale, evenimente majore (bombardamentul din 1944, refugiul), dar si mici incidente amuzante care dinamizeaza discursul narativ, mentinind o tonalitate de conversatie joviala, in care si episoadele neplacute sint surprinse cu fina ironie, din perspectiva experientei prezente.
Putini stiu poate ca Grigore Moisil a fost unchiul Domniei sale, de aceea pasiunea pentru matematica nu i-a lipsit in copilarie, iar mai tirziu a sustinut introducerea unui curs de aplicatie a matematicii in istorie. Interesul pentru istorie se justifica daca avem in vedere ca bunicul, Constantin Moisil a venit in Regat din Nasaud ca bursier al lui Alexandru Odobescu si a fost fondatorul Scolii de Numismatica Stiintifica din Romania. Insa nu istoria antica a fost cea care a atras atentia tinerei studente, ci arheologia, datorita in mare parte santierului arheologic de la Histria, unde isi petrece o luna pe an: „Mi-am trait adolescenta si tineretea intr-un loc binecuvintat.“ Aici, „intr-un loc pustiu de o frumusete extraordinara“ a putut gasi libertatea spirituala care nu era o caracteristica a vietii de student in anii ’50. De altfe