•Desi legislatia prevede stocuri de medicamente pentru 30 de zile, nu poate fi asigurat necesarul decat pentru doua saptamani •Motivul principal il reprezinta datoriile de peste 14 miliarde lei catre furnizorii care accepta colaborarea "pe incredere"
In lipsa unei finantari corespunzatoare, in conformitate cu legislatia in vigoare, Centrul de Dializa Iasi a ajuns sa acumuleze datorii de aproape 14 miliarde lei catre furnizorii de medicamente.
Conducerea Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Universitar "C.I. Parhon", a inaintat, la inceputul lunii, un protest catre Casa Nationala si cea Judeteana a Asigurarilor Sociale de Sanatate, conducerea spitalului si Colegiul Medicilor in care se mentioneaza ca, "Din datele furnizate de serviciul de contabilitate al spitalului, in ultimele doua luni, nu a fost primita suma de 5,8 miliarde lei pentru hemodializa si dializa peritoneala. In plus, nu a fost receptionata nici suma de 1,9 (cu ordinul de plata nr. 523/16 iunie 2000), corespunzatoare lunii iunie, conform faxului primit de la Casa Nationala. Astfel, pe de o parte, datoriile pentru materiale de dializa la firmele furnizoare depasesc in prezent sapte miliarde lei si, mult mai important, nu exista fonduri pentru continuarea dializei pentru cei 200 de pacienti cu insuficienta renala cronica".
Conform legii, decontarea contravalorii serviciilor medicale pentru tratamentul insuficientei renale terminale (dializa peritoneala si hemodializa) se efectueaza de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Prin adresa AC/1817/71.07.2000 a CNASS (in conformitate cu prevederile ordinului presedintelui CNASS nr. 93/20.07.2000) trimisa CJASS Iasi, precum si prin adresa 2715/14.08.2000 de la Departamentul Politicii Bugetare, se precizeaza ca prin ordinul de plata nr. 717 a fost alocata suma de 58,9 miliarde lei din fondul de redistribuire aferent decontar