Ion Iliescu - 46,49%
Senat - 45,08% (Ion Solcanu, Razvan Theodorescu si, probabil, Vasile Mocanu)
Camera Deputatilor - 45,96% ( Valer Dorneanu, Traian Dobre, Pavel Tarpescu, Paul Neamtu, Ionel Adrian, Nechifor Cristian, eventual si Sandache Cristian si chiar Carmen Luncasu)
PDSR - Cu sabia lui Damocles deasupra capului
Pedeseristii au castigat alegerile generale, dar nu asa cum se asteptau. Aparitia Partidului Romania Mare chiar in coasta formatiunii lui Ion Iliescu complica situatia politica si obliga viitorul Guvern sa se apuce cu adevarat de treaba. Vremurile frumoase de acum opt ani, cand cei din imediata apropiere a presedintelui Iliescu si a premierului Vacaroiu nu aveau altceva de facut decat sa-si imparta, fara nici o teama, sinecurile cele mai atragatoare (parca erau si niste peremisti pe acolo!) au intrat in istorie. De data asta, fiecare greseala sau orice discrepanta semnificativa intre fapte si promisiunile lansate in timpul campaniei electorale va fi aspru sanctionata atat de alegatori cat si de oamenii "tribunului". Pe pedeseristi ii asteapta o perioada grea, cand, pentru prima oara, trebuie sa dovedeasca faptul ca nu reprezinta doar un puternic grup de interese ci un partid politic, cu o doctrina si, implicit, cu un program economic bine pus la punct.
La randul sau, presedintele PDSR, Ion Iliescu, se confrunta cu o situatie bizara. Calificat fara probleme in turul al doilea al prezidentialelor, fostul sef al statului se va ciocni, mai degraba la propriu, cu liderul Partidului Romania Mare. Si, mai mult ca sigur, vor iesi scantei. Rosii, bineinteles. Cocolosit, nu cu mult timp in urma, chiar de catre pedeseristi, care nu au acceptat, decat o singura data, sa-i ridice imunitatea parlamentara, Corneliu Vadim Tudor s-a intors impotriva fostilor aliati, cu sanse reale de a castiga fotoliul de presedinte. Ma