Daca cei mai multi dintre romanii care trec granita spre Occident se intorc cu amintiri fioroase, despre cum au spart magazine, au furat masini sau au talharit oameni, facand din imaginea noastra ceea ce ea a ajuns acum, avem norocul de a avea si tineri care ajung acolo pentru valoarea lor intelectuala, traind intr-un regim legal si civilizat. Randurile de mai jos, apartinand unui tanar iesean care are o bursa de studii in America, desi nu au nimic spectaculos, vin cu o imagine echilibrata, pe care ne-am dori-o cat mai puternica in Occident, despre noi.
"Simt ca am petrecut cele mai interesante luni din viata datorita participarii in aprilie la "Open Day" despre "Camp America", o organizatie care faciliteaza studentiilor sa lucreze si apoi sa calatoreasca in Statele Unite ale Americii.
A fost ceva cu totul nou pentru mine si pentru ca suna provocator si interesant, m-am hotarat sa incerc. Parea raspunsul perfect la intrebarea: "Cum sa folosesc lunile de vara intr-un mod constructiv si interesant?"
Tabara de copii unde am lucrat, Camp Zagh Hill, este proprietatea si realizarea familiei Schiner si este situata in S-V statului New York, intr-un cadru montan, la aproximativ 150 de kilometri de viata agitata a marii metropole americane.
Copiii vin in general din statele invecinate si provin din toate categoriile de familii. Cand nu predam tenis, aceasta fiind atributia mea principala, eram responsabil de opt baieti de varsta mica, impreuna cu un consilier principal, de varsta mea. Ne ocupam de acesti copii, organizandu-le timpul, insotindu-i la masa si la diverse activitati sportive (tenis, inot, alpinism, fotbal, hochei pe rotile etc.), drumetii de noapte, urcarea si coborarea drapelului, focuri de tabara. De asemenea, ne asiguram ca se spala si se culca la timp si chiar dormeam in aceleasi casute de vacanta cu ei. Responsabilitatile erau ma