Epidemiologii ieseni au constatat o crestere semnificativa a numarului cazurilor de oreion, insa nu poate fi vorba de focar sau epidemie. "In ultima perioada s-a constatat o crestere a morbiditatii (n.r. - numar de imbolnaviri). In luna octombrie au fost raportate 102 cazuri de oreion pentru ca in noiembrie numarul lor sa ajunga la 178 (comparativ cu 22 si, respectiv, 48 cazuri in 1999). Un numar mai mare de cazuri a fost semnalat in zonele Raducaneni si Butea, dar nu poate fi vorba de epidemie. De asemenea, si la Colegiul National au fost opt cazuri de la inceputul lunii octombrie, dar nu este nici un pericol major. Vreau sa spun ca si oreionul, ca de fapt toate bolile transmisibile, se manifesta mai intens la anumite perioade de timp care se repeta", ne-a spus dr. Elena Duca, din cadrul compartimentului epidemiologic al Directiei de Sanatate Publica.
Primele simptome ale oreionului sunt febra, dureri de gat si tumefierea (umflarea) zonei de sub si in spatele urechilor. Poate evolua obisnuit, fara probleme deosebite, dar uneori pot aparea si complicatii cum ar fi meningita urliana sau orhita, in urma careia baietii pot ramane sterili. Boala poate afecta si pancreasul, de aceea se recomanda un regim alimentar mai putin bogat in dulciuri concentrate. La primele simptome, copilul trebuie izolat pentru a nu transmite si altora boala. Tratamentul este axat pe combaterea febrei si pe administrarea de vitamine. Deoarece este o boala cu transmitere respiratorie, se recomanda o aerisire foarte buna a salilor de clasa in fiecare pauza si izolarea copiilor care au contactat deja boala.
Cristian DONOSE
Epidemiologii ieseni au constatat o crestere semnificativa a numarului cazurilor de oreion, insa nu poate fi vorba de focar sau epidemie. "In ultima perioada s-a constatat o crestere a morbiditatii (n.r. - numar de imbolnaviri). In luna octombrie