•Un singur IAS a fost privatizat in acest an, insa printr-o majorare de capital si preluarea unui pachet de actiuni de la SIF Moldova •Negocierile pentru alte doua societati iesene au fost blocate datorita schimbarilor din executiv
Privatizarea fostelor IAS-uri, anuntata cu surle si trambite pentru acest an, a fost una din marile dezamagiri ale acestui an. Trecuta de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS) la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), privatizarea a fost practic blocata, mai ales in ceea ce priveste societatile iesene. Singura exceptie s-a inregistrat la Cotnari SA, insa privatizarea de a aici nu a mers dupa traseul obisnuit. FPS a facut o majorare de capital, prin includerea terenului, dupa care a vandut respectivele actiuni asociatiei salariatilor, care, conform legii, are drept de preemtiune. La scurt timp, SIF Moldova si-a vandut, la randul ei, actiunile, astfel ca PAS-ul a preluat controlul pachetului majoritar de actiuni.
Cum trebuia sa se faca privatizarea
In iarna anului trecut, printr-un acord incheiat intre Fondul Proprietatii de Stat si Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, acesta din urma a preluat pachetele majoritare de actiuni de la toate fostele IAS-uri, urmand a se ocupa de procesul de privatizare. Modalitatea de privatizare a fost stabilita la negocierea directa, avand in vedere valoarea capitalului social al acestor IAS-uri, care se poate ridica la 20-25 de miliarde lei. In procesul de privatizare un rol important il joaca si Agentia Domeniilor Statului, in portofoliul careia se afla terenurile aferente celor 13 societati. Daca Ministerul Agriculturii si Alimentatiei vinde activele fostelor IAS-uri, terenul va fi doar concesionat, in baza unui acord, cumparatorul urmand a plati redeventa (un soi de chirie anuala, in bani sau in produsele obtinute in urma folosirii acelor terenuri).