•Cadoul nostru de Sarbatori - preturi mai mari, dar aceleasi salarii •Dupa sarbatori, ca urmare a cresterii pretului la combustibili, va urma o noua majorare a preturilor la produsele alimentare de baza
Cadoul facut de sarbatori romanilor s-a concretizat intr-un nou val de scumpiri. Primul val al majorarilor de preturi deja s-a concretizat, simtindu-se deja la produsele de baza. Singurul produs care inca nu s-a scumpit este painea, comercializata, in functie de gramaj si calitate, la preturi cuprinse intre 4.000 - 5.000 de lei, pentru sortimentele de pana intr-o jumatate de kilogram, si peste 9.000 de lei pentru sortimentele de un kilogram. Noul cost al carburantilor, intrat in vigoare in aceasta saptamana si care va majora cu 1.500 de lei litrul de benzina si cu 1.000 de lei litrul de motorina la statiile din reteaua Peco, va influenta, insa, pretul viitor al painii. Astfel, producatorii estimeaza o crestere de aproximativ 500 de lei pe kilogram, care in magazine se poate chiar dubla. In aceste conditii, o paine de jumatate de kilogram va costa peste 6.000 de lei in magazin.
Carnea vie se comercializeaza la sfarsitul anului 2000 la un pret de aproape trei ori mai mare decat cel practicat in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, carnea de porc viu costa 27.000 de lei kilogramul, un porc de Craciun trecand binisor peste trei milioane de lei. Cum materia prima s-a scumpit, producatorii de preparate din carne au anuntat deja o majorare a tarifelor cu aproximativ 10%, care incepe deja sa fie simtita. Ca urmare a ultimelor majorari la preturile combustibililor, se vor inregistra cresteri de peste 5% la carnea de pasare si de 3%-4% la cea de porc. In prezent, un kilogram de pulpa de porc dezosata costa 90.000-95.000 de lei, dupa sarbatori pretul unui kilogram urmand sa "sara" peste 100.000 de lei. Ouale se vand cu 2.200 - 2.300 de lei, insa as