•Avalansa de donatori la Centrul de Transfuzie •Pana la sfarsitul anului se preconizeaza ca numarul acestora sa ajunga la o mie •Multi donatori au dormit in gara pentru a veni dimineata la Centrul de Transfuzie •Cei care doneaza sange sunt oameni foarte saraci, care traiesc din alocatiile copiilor •Bonul valoric de 113.000 de lei este egal cu un pui si doua pachete de tigari •Unii cumpara patru sticle de vodca si spun ca este sarbatoare
In ultimele cinci zile, numarul donatorilor de sange a ajuns la 500. Majoritatea celor care vin la Centrul de Transfuzie Sanguina au o situatie financiara precara si fac acest lucru pentru a se bucura de acel bon valoric de... 113.000 de lei. Cu acest bon unii isi cumpara hrana, altii cateva sticle de vodca si tigari. Cei mai multi donatori provin din mediul rural si au acasa sase-sapte copii, traind din alocatia acestora. "Vin sa donez sange pentru ca este greu de trait. Fac acest lucru de zece ani. Am patru copii, nu am serviciu, iar singurii bani pe care-i avem sunt alocatiile copiilor", ne-a declarat Miluta Simionica.
Pentru Elena Carp, suma de 113.000 de lei nu reprezinta nimic. Ea vine sa doneze sange de 25 de ani, deoarece este hipertensiva si crede ca se simte mai bine dupa recoltare. "Desi am patru copii, nu ma plang ca nu am cu ce trai. Sotul meu a decedat, dar a fost si el donator de sange. A donat sange vreo 20 de ani", ne-a spus Elena Carp.
Pentru Viorel Ciubotariu, donarea sangelui a devenit un adevarat obicei, ceea l-a determinat sa nu renunte sa se prezinte din trei in trei luni la Centrul de Transfuzie. "Sotia mea lucreaza la Termoficare, iar eu sunt somer. Avem cinci copii si nu ne strica sa luam niste bani si de aici. Cu 113.000 de lei nu pot sa cumpar decat un pui si doua-trei pachete de tigari", ne-a declarat Ciubotariu.
Si el are o vechime de 23 de ani la Centrul de Transfuz