•Unele puncte din programul PDSR, privind relansarea economica, sunt in concordanta cu propunerile oamenilor de afaceri
Incepand de astazi, noul Guvern isi va intra in paine, urmand a fi realizat transferul de putere catre noul executiv. Programul PDSR vizeaza schimbarea politicii fostulului guvern in ceea ce priveste fiscalitatea, unele puncte fiind extrem de importante pentru mediul de afaceri din Romania.
Unul din primele puncte face referire la reducerea fiscalitatii. Desi programul PDSR vizeaza, printre altele, scutiri de la plata taxelor vamale si a TVA, in cazul firmelor ce importa materii prime, materiale sau utilaje pentru modernizare si retehnologizare sau reduceri ale profitului, in cazul unor firme cu impact important asupra pietii romanesti, multe din punctele solicitate de mediul de afaceri nu se regasesc. Noul guvern intentioneaza sa elimine impozitarea cu 10% a profitului folosit pentru majorarea de capital social, in vreme ce oamenii de afaceri romani au solicitat eliminarea totala a impozitului pe profitul reinvestit. Totodata, programul nu face nici un fel de referire la reducerea impozitului pe profit. Mediul de afaceri ar dori un nivel de sub douazeci de procente, care ar permite o mai buna desfasurare a activitatii economice si care, combinat cu neimpozitarea profitului reinvestit, ar duce la cresterea rentabilitatii pentru multe societati comerciale romanesti.
Singurii care vor beneficia de eliminarea impozitului vor fi agricultorii care detin suprafete de pana la zece hectare. Incepand cu 1 ianuarie, toti agricultorii ar fi trebuit sa inceapa sa plateasca taxa pe profit, potrivit unei decizii a vechii legislaturi, insa programul PDSR vizeaza, cel putin pentru 2001, eliminarea acestei prevederi.
In primavara acestui an, intreprinderile mici si mijlocii au fost la un pas de a declara greva fiscala, dupa ce