Principala problema a celor care doresc sa-si cumpere un computer este pretul prohibitiv al tehnicii de calcul. Un calculator nou costa minimum 600 USD. Exista, totusi, mai multe posibilitati pentru a face acest pret accesibil. Prima posibilitate este de a renunta la unele componente care nu sunt de stricta necesitate (precum unitatea CD-ROM sau fax-modemul) sau de a inlocui anumite subansamble cu unele mai ieftine, dar de o calitate mai slaba sau cu posibilitati reduse. De exemplu, PC-ul poate functiona cu 32 Mb RAM in loc de 64, dar performanta nu va fi aceeasi. Se pot cumpara placi video mai ieftine, de provenienta obscura, dar functionarea acestora depinde de norocul posesorului.
O alta posibilitate este de a opta pentru un hard-disk de capacitate mai mica, dar regula generala este ca o cantitate mai mare de spatiu pe disc duce la un pret mai mic per megabyte (asadar este mai avantajoasa cumpararea unui hard-disk de dimensiuni mari). Pentru reducerea pretului, se poate opta pentru instalarea unei placi video conectabile la televizor (nemaifiind necesara cumpararea unui monitor), sau cumpararea unui monitor mai mic de 15 inch, eventual de la second-hand. In toate aceste cazuri diferenta de pret nu este majora, in schimb sunt afectate mai mult sau mai putin performantele computerului. O alta posibilitate, care elimina din start o investitie de cel putin 100 USD, este aceea de a opta pentru un sistem de operare gratuit. Exista aproape 50 de SO-uri gratuite, majoritatea de tip Linux.
Acestea sunt enumerate pe site-ul www.freeos.com, pentru fiecare sistem de operare gratuit fiind prezentate stadiul de evolutie si platforma, dar exista si posibilitatea de download, adica de copiere a fisierelor necesare de pe serverul producatorului pe computerul utilizatorului. Posibilitatile de alegere sunt destul de mari, nostalgicii sistemelor de ope