In etapa actuala, si sistemul de invatamant, ca oricare altul, a fost supus constant unei duble determinari: cea interna (reprezentata de conjugarea factorilor psihologici cu cerintele pedagogice specifice) si cea externa (reprezentata de incidenta covarsitoare a factorilor sociali).
Influenta acestora din urma nu este evidenta doar la nivelul structurarii idealului educational - forma de maxima generalitate a finalitatilor educatiei - dar si in corelarea concreta a ofertelor de pregatire cu solicitarile economico-sociale prezente si de perspectiva, cu imperativele pietii fortei de munca.
Iata deci conturata o noua provocare la care a fost chemata sa raspunda scoala romaneasca, implicit liceul nostru. Incepand cu anul scolar 1999-2000, Liceul Teoretic "Alexandru Ioan Cuza" a devenit unitate reprezentativa.
Echipa manageriala in colaborare cu Consiliul de administratie si Consiliul pentru curriculum a elaborat un proiect de dezvoltare institutionala pe termen mediu, avand la baza viziunea, misiunea si valorile promovate in unitatea noastra scolara, precum si o serie de obiective concrete pe baza carora s-au stabilit directiile de actiune.
Dintre valori se pot aminti:
a. cunoasterea si respectarea valorilor fundamentale ale societatii democratice;
b. dezvoltarea muncii de calitate;
c. invatamantul orientat spre valori.
Acestea au vizat in principal resursele umane, resursele materiale si elementele de cultura institutionala. Din punct de vedere managerial, resursele umane ale scolii reprezinta un element strategic in dezvoltarea institutionala a unitatii de invatamant.
Oportunitatile acestei componente vizate prin obiective concrete sunt:
- descentralizarea deciziei privind incadrarea personalului;
- intarirea componentei relationare asigurate prin participarea personalului la procesul decizional;