•Desi Legea 19/2000 a fost publicata inca de anul trecut, urmand sa intre in vigoare de la 1 aprilie, normele metodologice inca nu au aparut
A ramas mai putin de o luna pana la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, privind pensiile, insa Normele Metodologice de aplicare inca nu au aparut. Una din principalele modificari se refera la ridicarea limitei de varsta, de la 57 la 60 de ani pentru femei si de la 62 la 65 de ani pentru barbati. O alta noutate consta in aparitia a doua noi categorii de pensii, cea anticipata si pensia anticipata partiala. Principala tinta a acestor doua noi forme de pensionare o constituie somerii care nu isi mai gasesc de lucru si se vor putea pensiona cu pana la cinci ani inainte de varsta limita. Cu toate acestea, cum noua lege prevedea un plafon de pensionare mai ridicat, anul trecut s-a inregistrat o cerere de pensionari fara precedent, din numarul somerilor.
"Poate ca aparitia noii legi a pensiilor i-a speriat si de aceea solicitarile au fost mai numeroase", considera Liviu Filipescu, director pentru ocupare si formare profesionala la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
In cazul pensionarii anticipate, in functie de numarul de ani ramasi pana la varsta limita de pensionare, se vor calcula penalizari. In ceea ce priveste pensia anticipata partiala, valoarea acesteia se va diminua in raport cu numarul de luni cu care se reduce varsta limita de pensionare si cu perioada in care viitorul pensionar si-a platit cotizatia la bugetul asigurarilor sociale.
Un alt aspect foarte important se refera la perioada in care se calculeaza nivelul pensiei. In prezent, se iau in considerare cinci ani consecutivi din ultimii zece ani petrecuti in campul muncii. Potrivit noilor reglementari, care vor intra in vigoare de la 1 aprilie, vor fi luati in calcul toti anii de activitate. Aici se incadreaza, insa, nu