•Administratia, sindicatele si reprezentantii patronatelor vor trage primele concluzii dupa semnarea documentului
Finalul acestei luni va coincide cu prima intalnire a Comitetului de Monitorizare a pactului social incheiat intre administratie, sindicate si patronate. Acordul a fost semnat la inceputul acestei luni, la nivel national, la Iasi intelegerea fiind parafata o saptamana mai tarziu.
"Comitetul care va veghea asupra respectarii celor prevazute in acordul social incheiat se va intruni la sfarsitul acestei luni. Scopul principal il constituie verificarea modului in care intelegerea a fost respectata pana acum", spune Ion Pascal, liderul filialei iesene a CNSLR Fratia.
Protocolul incheiat, atat la nivel central cat si in teritoriu, acorda un ragaz de un an administratiei pentru punerea in aplicare a programului de reforma. Cu toate acestea, primele voci de nemultumire au inceput deja sa se faca auzite. Daca, la inceput, era vorba despre anumite ramuri sindicale, considerate neindreptatite de semnarea pactului, cum ar fi invatamantul, situatia se poate complica. Aceasta datorita faptului ca modalitatea ridicarii nivelului salariului minim pe economie la 1,4 milioane de lei a starnit nemultumiri si din partea reprezentantilor confederatiilor.
"Aceasta crestere nu va fi una generala, ci se va resimti numai de cei care au veniturile sub acest nivel. Mai mult, exista destule societati comerciale care nu vor putea opera aceste majorari", mai spune Ion Pascal.
In ceea ce-i priveste pe bugetari, cresterile lunare propuse de cabinetul Adrian Nastase nu au avut efectul scontat de guvernanti, starnind mai degraba nemultumiri, datorita nivelului foarte mic al majorarilor, in raport cu indicele preturilor de consum.
"Intalnirea comitetului de monitorizare, care va avea loc la sfarsitul acestei luni, va clarifica primele prob