Ioan Petru CULIANU
Studii romanesti. Fantasmele nihilismului. Secretul doctorului Eliade
Traduceri de Corina Popescu si Dan Petrescu, Editura Nemira, Bucuresti, 2000, 400 p., f.p.
Mitanaliza, in acceptia lui Ioan Petru Culianu, este un tip de critica literara care discuta literatura din perspectiva istoriei comparate a religiilor. Este vorba de un demers sugerat autorului de analiza lui Mircea Eliade la proza lui Eminescu, in special la Cezara.
Analiza consta in a discerne miturile latente din textul literar si a le interoga pentru a stabili citeva posibilitati din multimea acelora care sint inscrise in raza lor semantica. Termenul de mitanaliza poate fi identificat cu acela de mitocritica, in terminologia stabilita de Adrian Marino. Acest tip de analiza depaseste etapa lingvistica, asumindu-si eventual cuceririle acesteia, si cauta fantasmele care se ascund in textul literar, fantasme care permit identificarea cititorului cu literatura, caci, spune Culianu, „fara identificare literatura ar fi lipsita de orice impact asupra consumatorului ei, adica de orice eficacitate“ (122). Principiul acestui tip de analiza este ca „textul literar nu se defineste ca o secventa lingvistica, ci ca o secventa de fantasme“ (123).
Exista texte privilegiate pentru acest tip de abordare, texte care nu sint neaparat religioase sau mitologice, ci reprezinta un anumit tip de literatura „care nu poate fi inteleasa fara o raportare la fenomenele si credintele care au generat-o si care sint reflectate in ea, reduse la o functie literara“ (12). O analiza doar formala a acestor texte ar duce la o intelegere saraca, pentru ca ele contin un discurs subiacent, un cod care nu poate fi descifrat corect decit apelind deopotriva la date de istorie literara, dar mai ales la cele de istoria religiilor. Din aceasta categorie fac parte literatura taoista s