•Reprezentantii CJAS au ramasi surprinsi de starea in care se afla unitatea spitaliceasca •Spalatoria, bucataria si instalatiile sanitare trebuie refacute urgent
Conducerea Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate a initiat o activitate de control al spitalelor iesene, pentru a depista punctele slabe si necesitatile reale din aceste unitati sanitare. Prima unitate vizata a fost Spitalul "Sf. Maria", unde pe langa aspectele pozitive (Unitatea de Primire Urgente, sectia de Radiologie ultramodern utilata etc) sunt si "bile" negre.
La spalatoria Spitalului de Copii tavanul este pe punctul de a se prabusi, masinile au ajuns intr-o stare avansata de degradare, aburul te impiedica sa respiri. "Lucrez la spalatorie de zece ani. Pentru un salariu de 1,4 milioane de lei imi pun in pericol sanatatea. Vara este o caldura insuportabila, iar aburul aproape ca nu-ti da voie sa respiri. Din cauza aburului, permanent avem imbracamintea uda", ne-a declarat una dintre spalatorese.
La bucatarie este cam aceeasi situatie, numai ca nu cade tavanul. Gandacii sunt prezenti peste tot, iar vesela si cazanele sunt, de asemenea, foarte vechi. "Avem nevoie de finantari consistente pentru a remedia aceste situatii neplacute. Pentru a putea iesi din impas si a supravietui avem nevoie de un buget lunar de 14,5 miliarde lei, avand in vedere ca gradul de ocupare a paturilor se apropie de 100%", a precizat directorul unitatii, dr. Constantin Pandeli.
Presedintele CJAS a analizat situatia prezentata si a precizat ca va incerca finantarea necesara pentru crearea unor conditii minime de civilizatie. "Prioritatea este spalatoria, bucataria si instalatiile sanitare care trebuie urgent refacute. De asemenea, cred ca odata cu marirea alocatiei de hrana, de la 13.000 de lei la 38.000 de lei, nu vor mai fi probleme cu asigurarea unei mese corespunzatoare pentru pacienti